sobota, 6 marca 2010

Five ways with... goat's cheese

Five ways with... goat's cheese

Make tarts

Roll puff pastry into rounds about 2cm bigger than your goat's cheese,and with the tip of a knife score a border 1cm in from the edge. Spoon over some caramelised onions, top with a thick slice of goat's cheese and bake at 200C/Gas 6 for about 15 minutes.

Throw into a simple salad

Arrange chunks of goat's cheese and cooked beetroot on a bed of rocket leaves. Dress with six parts extra virgin olive oil to three parts white wine vinegar and one part each of honey and Dijon mustard.

Bake with herbs

Brush thick slices of cheese with olive oil and scatter with thyme leaves. Put into the fridge for a couple of hours, then roll gently in breadcrumbs and bake in the oven at 200C/Gas 6 for about 6-10 minutes, until golden. Serve with a salad of mixed leaves and herbs, combined with slices of pear and walnuts and tossed in vinaigrette.

Crumble over pasta

Drizzle chunks of aubergine, slices of red pepper and halved cherry tomatoes with olive oil and season. Roast in a preheated oven at 200C/Gas 6 for about 15-20 minutes, until tender. Boil some penne in salted water until al dente, drain and mix with the roasted vegetables and crumbled goat's cheese.

Use for sweet bruschetta

Slice some eating apples and sauté them in a pan with a little butter and brown sugar until soft and caramelised. Grill thick slices of goat's cheese until golden. Toast some good bread and top with a slice of grilled cheese and some caramelised apple.

BEST FRIENDS WITH

Fruit and nuts. A fruity chutney is a great accompaniment; or try a fresh, young goat's cheese with fresh fruit and crusty bread.

adapted from The Times online, Feb 28, 2009
-----------------------------------------------------------------------------------

Pięć przykazań sera koziego

Tarta rozdarta

Zawiń ciasto francuskie w krążki ok. 2cm większe od sera, wykonaj w nich czubkiem noża jednocentymetrowe nacięcia wzdłuż brzegu. Nałóż trochę karmelizowanej cebuli, przykryj grubym kawałkiem sera koziego i zapiekaj w temperaturze 200 stopni C przez ok. 15 min.

Dyskretny urok sałatki

Ułóż kawałki sera koziego oraz gotowanego buraka na ściółce z liści rukoli. Dodaj sosu sporządzonego w proporcji 6/10 najwyższej jakości oliwy z oliwek, 3/10 białego octu winnego i 1/10 miodu z musztardą Dijon.

Ziołowa pokusa

Posmaruj cienkie plasterki sera oliwą z oliwek i posyp liścmi tymianku. Wstaw do lodówki na parę godzin. Następnie obtocz w bułce tartej i piecz przez ok. 6-10 min. w piekarniku w temp. 200 stopni C, dopóki potrawa się nie zarumieni. Serwuj z sałatką z liści i ziół, w połączeniu z plastrami gruszki i orzechami włoskimi w winegrecie.

W stogu makaronu

Pokrop kawałki bakłażana, plasterki czerwonej papryki i połówki pomidorów wiśniowych oliwą z oliwek i dopraw. Opiekaj w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C przez 15-20 min., aż zmiękną. Ugotuj trochę makaronu penne al dente w osolonej wodzie, odsącz i zmieszaj z podpieczonymi warzywami i rozkruszonym serem kozim.

Słodka bruschetta*

Pokrój kilka jabłek na plasterki. Rozpuść na patelni małą ilość masła z brązowym cukrem, podsmaż jabłka saute, aż zmiękną i zbrązowieją. Opiecz plasterki sera koziego do ozłocenia się. Przygotuj parę grzanek z dobrego chleba, podawaj z serem i jabłkiem.

SERDECZNE POROZUMIENIE


z owocami i orzechami. Świetnym dodatkiem jest owocowy sos korzenny; spróbuj też sera koziego ze świeżymi owocami i chrupiącym chlebem.

trenslejted baj mi for imaginary Pani Domu, 6.03.10

*wersja nieoficjalna: Bruschetta Dulcy-mee-a

1 komentarz:

  1. najwyższej jakości oliwa to po prostu oliwa extra vergine. czy tam z oliwek z pierwszego tłoczenia. tak piszą na etykietach. w polszcze.

    OdpowiedzUsuń